čtvrtek 3. ledna 2013

.dhál




Takto si pripravíte chutný a zohrievací dhál :)


INGREDIENCIE /3 osoby/

-       250 – 300 gramov červenej šošovice
-       1 vrchovatá lyžička kurkumy
-       1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
-       1 čili paprička, nasekaná nadrobno
-       1 ošúpaná paradajka, nasekaná na kašu
-       1malá cibuľa
-       1 strúčik cesnaku
-       olivový olej
-       zarovnaná lyžička korenia Garam Masala
-       250 gramov ryže basmati
-       kúsok masla


POSTUP:

Najprv si pripravíme ryžu. Na jednu dávku ryže potebujeme 2 dávky vody. Ja k ryži pridám vždy kúsok masla, posolím, zakryjem a varím, kým je ryža „ticho“ a nepočuť bublajúcu vodu, vtedy je hotová. Necahjte ju však ešte prikrytú, pretože potrebuje ešte „dobehnúť“.
Medzitým ako sa ryža varí si pripravte šošovicu, ktorú poriadne premyte a varte vo vode s lyžičkou kurkumy asi 15 minút domäkka.





Rozpáľte olej v dostatočne veľkej panvici. Vysypte naň cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Potom pridajte cesnak, ktorý opekajte asi pol minúty, tak aby nezhnedol, potom by celé jedlo dostalo nepríjemnú chuť. Daľej pridávajte zázvor, čili, paradajku a všetko spolu chvíľku opekajte na panvici. Zmes sa takpovediac vysuší. Keď sa tak stane, pridajte scedenú uvarenú šošovicu. Chvíľku to ešte povarte, približne 3 minúty. Odstavte dhál z plameňa a celkom na záver pridajte Garam Masalu.  Posoľte, zamiešajte a servírujte s pripravenou ryžou.

Žádné komentáře:

Okomentovat