pondělí 25. března 2013

_café et gâteau - káva a koláč

Káva a koláč boli prvé hviezdy tohto blogu. Sú nimi dodnes, keďže blog nesie ich francúzsku variantu mena. Bola to prvá fotka, ktorú som na blogu použila, fotka, z ktorej sa teda neskôr stala akási symbolická fotka tohto môjho výmyslu. Nie, nie som nostalgická. Táto fotka má, okrem tohto možno  predsalen trošku nostalgického nádychu, nádych leta. Vznikla na rodninnej dovolenke. Ja som vám stále ešte neprezradila recept na tento výnimočný koláč, ktorý sa na tejto fotke nachádza. Mám koláčové dni. Hlavne mi chýba slnko, a tak si túžbu po slnku kompenzujem koláčmi. :) Tak keď mám tie koláčové dni, rozhodla som sa vám tento receptík prezradiť.



Sám recept môže mať dve varianty. Buď použiejete mlieko alebo kefír. Mne osobne chutí viac jeho kefírový variant. Ono to totiž bolo tak. Mlieko skyslo, a tak vznikol kefír. Bolo nám ľúto ho vyhodiť, a tak si vravíme, že prečo to neskúsiť s mliekom skysnutým. Koláč bol vláčnejší a chutnejší. Veď posúďte sami.




 .ingrediencie.

2 hrnčeky polohrubej múky / no už som to robila aj z hladkej/
125gr. roztopeného masla
3/4 hrnčeka cukru
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor /alnatura/
2 vajcia
1 pohár mlieka, resp. kefíru
akékoľvek letné, lesné či mrazené ovocie

.postup.


Múku, oba cukre a maslo zmiešame a vytvoríme mrveničku. 1 hrnček mrveničky odložíme. So zvyškom mrveničky zmiešame vajcia a mlieko / resp. kefír/ a zľahka zapracujeme prášok do pečiva. Nalejeme do vopred vymastenej a vysypanej formy / do klasického pekáča s vyšším okrajom/ zasypeme ovocím, posýpkou a pečieme 25-30 minút pri teplote 200°C.


Žádné komentáře:

Okomentovat