sobota 10. listopadu 2012

_risotto ai funghi

Tákže. Včera som na facebook - u sľúbila nový recept, tak je dnes tu. Je ním jesenné hríbikové rizoto. Nemôže byť zlé, sú v ňom totiž samé dobré veci :) Ja som použila obchodné huby - šampiňóny a kuriatka, ale pokojne, ak nájdete a budete mať šťastie, ako my tuto dole na fotke, použite dubáky, masliaky,... čokoľvek.



_poterbujeme - 4 veľké hladošské porcie


- 400 gramov ryže ( na rizoto sa mi zo slovenských ryží osvedčila ryža Bask)

- 1/2 Zeleru, nadrobučko nakrájného
- 1 L vývaru, domáceho alebo BIO
- 1.5 deci bieleho vína - suchého ( ktoré potom k obedu dopijeme)
- maslo
-  50 gr. parmezánu, nastrúhaného
- hríby, aké chcete, resp. nájdete
- petržlenová vňať
- soľ
- olivový olej
- polka cibule
- cesnak - 1- 2 strúčiky


_postup

Na oleji opražíme cesnak a cibuľu, pridáme zeler a opekáme do fázy zhnednutia cca. 10 minút. Vsypeme ryžu, ktorú neumývame, nech si ponechá škrob a pražíme, kým nezpriesvitnie. Keď je priesvitná, zalejeme ju dávkou vína. Keď sa víno odparí a ryža ho nasiakne, pridáme prvú naberačku vývaru. Postupne ich takto pekne pridávame, pričom vždy počkáme, kým sa vývar vsiakne do ryže. Celé to trvá asi 20 minút a vtedy by ste mali cítiť ako v ryži trošku prehrýzavate zrnko, ale inak je už mäkká. Posolíme, pridáme asi 2 lyžice masla a parmezán a zakryjeme. Takto rizoto necháme odpočívať.

Asi v konečnej fáze pridávania vývaru do rizota si na panvici rozohrejeme maslo a opečieme na ňom hríby. Tak dlho, koľko treba. Šampiňónom stačí menej, iné huby naopak potrebujú viac. Keď sú hotové pridáme petržlenovú vňať a úpne na záver celú hríbovú zmes primiešame do rizota. Naozaj až pred podávaním. Hor sa do toho!







Žádné komentáře:

Okomentovat