neděle 2. září 2012

_ravioli


Tento recept  nie je tak jednoduchý ako študentské cestoviny, ale je tak dobrý, že si ho isto radi pripravíte. Je to klasika, ravioli so syrom, u nás na Slovensku alebo v Česku celkom známym, Lučinou. Keď ju ale nemáte, použite vkľude Philadelphiu alebo Ricottu.
Najprv si pripravte cesto na cestoviny. Je to úplne jednoduché. 100 gramov hladkej múky "00" a jedno vajce na osobu. Keď teda varíte pre štyroch použite 4 vajcia a 400 gramov múky.

Dieses Rezept ist nicht so einfach wie Studentenspaghetti, aber so lecker, dass Sie es sicher gern für Sie vorbereiten. Es ist ein klassisches Rezept, das ich mit einem, für die anderen Ländern als Slowakei oder Tschechien, wahrscheinlich unbekannten Käse vorbereite. Keine Panik. Es geht einfach mit Philadelphia oder Ricotta Käse. 
Erstens muss man den Teig vorbereiten. Es ist ganz einfach. 100 Gramm "00" Mehl un ein Ei pro Person. So wenn für 4 Leute die Ravioli vorbereiten, brauchen Sie 400 Gramm Mehl und 4 Eier.


_ingrediencie/ Zutaten (CESTO/TEIG)

   - 400 gramov hladkej múky / typ “00”/ - 400Gr Mehl
4 - vajíčka / ak máte možnosť, použite domáce, cesto bude vďaka nim krásne žlté/ - 4 Eier
 
_ingrediencie/Zutaten (PLNKA/FÜLLE)

          375 gramov lučiny, ale dá sa použiť aj akýkoľvek iný nátierkový syr/ 375 GR Käse
-       2 - 3 strúčiky cesnaku / 2-3 Knoblauchzehne
-       100 gramov strúhaného parmezánu/ 100 Gr Parmesan
-    80 gramov čerstvého alebo jedna kocka mrazeného špenátu / keď použijete mrazený, použite nerozmixovaný/ / 80 Gr frischer Spinat . oder ein Würfel gefrorener Spinat
-       soľ/ Salz

    _ šalviové maslo /Salbeibutter

   50 gramov masla / 50 Gr Butter
.  6 lístkov šalvie / 6 Blätter Salbei



_postup / Ablauf:

     Múku vysypeme na dosku a v strede vyhĺbime dostatočne veľkú jamku. Rozbijeme do nej vajíčka, ktoré vidličkou zašľahávame do múky, kým nedostaneme kompaktnú hmotu. Keď sa už s cestom dá pracovať, pomúčenymi rukami ho hnietime až dovtedy, kým nie je krásne hladké. Zabalíme do ho do fólie a necháme chvíľu odpočívať v chladničke. Medzitým si pripravíme plnku. Do mixéra dáme lučinu, prelisovaný cesnak, parmezán, špenát a štipku soli. Všetko spolu vymixujeme a vložíme do chladničky.

Vyberieme cesto a rozdelíme ho na 3 časti / po menších kúskoch sa nám s ním bude ľahšie pracovať/ a vyvaľkáme ho – prvú časť, na pomúčenej doske na dlhý, približne 8cm široký pás. Keď máte strojček na cestoviny, použite ten, uľahčí vám prácu.  Rozdeľte tento pás na dva / jedným prikryjete plnku/. Na spodný pás cesta ukladáme, pomocou čajovej lyžičky kopčeky plnky v rozostupe asi 8 centimetrov. Okraje cesta aj miesta medzi plnkami potrieme vodou a prikryjeme druhou polovicou vyvaľkaného plátu. Poriadne pozatláčame, aby sme z okolia plnky dostali všetok vzduch.
Cesto nakrájame tak, aby boli naše ravioli štvorcové. Postup zopakujeme aj so zvyšnými časťami cesta. Hotové ravioli ukladáme jednu vedľa druhej na tanier, nie na seba, mohli by sa zlepiť. Vhadzujeme ich do vriacej, osolenej vody a varíme 5-6 minút. 
Na malej panvici roztopíme maslo so šalviovými lístkami, ktorým prelejeme hotové ravioli.

Pokiaľ ste nespotrebovali všetku plnku, nevyhadzujte ju, môžete ju použiť ako výbornú nátierku na chlebík.








Auf dem Tisch streuen die das Mehl aus. Einquirlen sie die Eier. Arbeiten Sie es alles zusammen auf. Lassen sie den Teig in den Kühlschrank und inzwischen bereiten Sie sich die Fülle vor. Für die Fülle brauchen Sie nur alle Zutaten im Mixer zu mixen. 
Nachdem sie die Fülle schon vorbereitet haben, nehmen sie den Teig aus dem Kühlschrank und rollen Sie den Teig dünn aus, dass sie zwei 8cm breite und gleichlange Streifen haben. Wenn sie "Pastamaschine" haben benützen  sie sie, es geht viel mehr schneller als mit den Händen. Geben Sie einen Löffel der Fülle auf den Teig in 8 cm Abstand.  Geben Sie auf die Bände des Teigs bisschen Wasser damit Sie die zweite Hälfte des Teigs dort besser einkleben können. Decken sie es mit der zweiten Hälfte des Teigs. 
Schneiden Sie 6*6 cm Stücke - Ravioli aus.  Kochen Sie es im heissen Wasser mit ein Bisschen Öl für 5-6 Minuten. Gießen Sie es mit aufgetautem Butter und Salbei um.
Wenn Sie nicht die ganze Fülle für Ravioli benützt haben, können Sie es einfach wie Aufstrich aufs Brot geben.





2 komentáře:

  1. Nádhernýýýýýýýýýýýýý šalviový záhon :-)

    OdpovědětVymazat
  2. ďakujem! odkážem maminke, že sa oň pekne stará :)

    OdpovědětVymazat