neděle 2. prosince 2012

_prvé vianočné/erstes Weinachtsbacken

Moje prvé vianočné pečenie. Superľahké ako vždy. Veď už to poznáte :)
Mein erstes Weinachtsbacken. Super einfach, wie immer :)


_suroviny/ Zutaten:

4 bielka-4 Eiweiße
trochu vanilkového cukru - ein Bisschen Vanillenzucker
kôra z 1 bio citróna - Schal von einem Bio Zitron
140 gr. hladkej múky - 140 Gr Mehl
60 gr. mandlí - 60 Gr Mandeln
60 gr. sušených brusníc - 60 Gr  von getrockenen Preiselbeeren
140gr. cukru, práškového -140 GR Zucker


_Postup/ Ablauf:

- Predhrej rúru: 180°.

- Heizen Sie den Ofen : 180°vor.


- vyšlahaj bielky apostupne zašlahávaj oba cukre. Opatrne vmiešaj múku a citrónovú kôru, orechy a brusnice. Vymaž si formu na srnčí chrbát maslom a múkou. Vylej do nej cesto a peč asi 30 - 35 minút.


- hauen Sie das Eiweiß und gradweise rühren Sie beide Zucker ein. Gleich dannach vorsichtig das Mehl Zitronenschale, Nüsse und Preiselbeere. Form mit Butter  ausstreichen und mit Mehl ausstreuen.  Masse in die Form füllen und im Rohr ca. 30 -35 Minuten backen. 



- upečené cesto vyber z formy, zabaľ do alobalu a ešte do utierky. Necahaj cez noc odpočinúť a ráno ho nakrájaj na veľmi tenké plátky a nechaj na 100°v rúre 15 minút vysušiť. Sleduj si ho, aby si ho nespiekol!:)


- gebackener Kuchen in Aluminum Folie packen, dann noch in Tuch. Während der Nacht ausruhen lassen. Morgen auf dünne Scheiben schneiden und im Rohr 15 Minuten auf 100° trocknen lassen.  Aber vorsichtig ! :)







pátek 16. listopadu 2012

_figu borovú!

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/4097213/?claim=4qsfac729uh">Follow my blog with Bloglovin</a>
Dúfam, že figy ešte zoženiete. Zabudnite na supermarkety a hypermarkety a medzi mandarinkami v zelovococh určite ešte nejakú tú figu nájdete. Keď nie odložte si tento recept na letnú dovolenku alebo na náš september - október - november, kedy je u nás, na Slovnesku, figová sezóna. Utekajte do obchodu, aby ste to ešte tento rok stihli :)


_Ingredienicie:
- 1 osoba -

- 1 figa
- kozí syr
- dobrý chlebík ( 2 krajčeky)
- med
- čajová lyžička masla

_postup: 

Na chlebík rozotrieme maslo. Navrstvíme naň postupne na plátky nakrájanú figu a rozdrobený kozí syr.  Pokvapkáme tekutým medom a necháme 5 minút grilovať v rúre na 300°.

Takúto figovú nádielku sme si dopriali v lete :)

sobota 10. listopadu 2012

_risotto ai funghi

Tákže. Včera som na facebook - u sľúbila nový recept, tak je dnes tu. Je ním jesenné hríbikové rizoto. Nemôže byť zlé, sú v ňom totiž samé dobré veci :) Ja som použila obchodné huby - šampiňóny a kuriatka, ale pokojne, ak nájdete a budete mať šťastie, ako my tuto dole na fotke, použite dubáky, masliaky,... čokoľvek.



_poterbujeme - 4 veľké hladošské porcie


- 400 gramov ryže ( na rizoto sa mi zo slovenských ryží osvedčila ryža Bask)

- 1/2 Zeleru, nadrobučko nakrájného
- 1 L vývaru, domáceho alebo BIO
- 1.5 deci bieleho vína - suchého ( ktoré potom k obedu dopijeme)
- maslo
-  50 gr. parmezánu, nastrúhaného
- hríby, aké chcete, resp. nájdete
- petržlenová vňať
- soľ
- olivový olej
- polka cibule
- cesnak - 1- 2 strúčiky


_postup

Na oleji opražíme cesnak a cibuľu, pridáme zeler a opekáme do fázy zhnednutia cca. 10 minút. Vsypeme ryžu, ktorú neumývame, nech si ponechá škrob a pražíme, kým nezpriesvitnie. Keď je priesvitná, zalejeme ju dávkou vína. Keď sa víno odparí a ryža ho nasiakne, pridáme prvú naberačku vývaru. Postupne ich takto pekne pridávame, pričom vždy počkáme, kým sa vývar vsiakne do ryže. Celé to trvá asi 20 minút a vtedy by ste mali cítiť ako v ryži trošku prehrýzavate zrnko, ale inak je už mäkká. Posolíme, pridáme asi 2 lyžice masla a parmezán a zakryjeme. Takto rizoto necháme odpočívať.

Asi v konečnej fáze pridávania vývaru do rizota si na panvici rozohrejeme maslo a opečieme na ňom hríby. Tak dlho, koľko treba. Šampiňónom stačí menej, iné huby naopak potrebujú viac. Keď sú hotové pridáme petržlenovú vňať a úpne na záver celú hríbovú zmes primiešame do rizota. Naozaj až pred podávaním. Hor sa do toho!







čtvrtek 1. listopadu 2012

_poulet au romarin

Tak! Konečne mám pre vás niečo, čo pripomína moju cestu do Francúzska. Toto "poulet" - kurča na rozmarýne a citrónoch. Jednoducho super kombinácia, pripravená bez veľkej námahy.

So! Endlich etwas, was an meine Reise nach Frankreich erinnert. Dieses "poulet"- Hähnchen mit Rosmarin und Zitron. Einfach tolle Kombination vorbereitet ohne große Mühe. 


_potrebujeme/ Zutaten:
- 1kura / 1 Hähnchen
- 10 vetvičiek rozmarýnu/ 10 Gezweige  Rosmarin
- 1/2 hlavičky cesnaku/ 1/2 Kopf Knoblauchs
- 1 - 2 citróny/ 1- 2 Zitrone - bio
- Soľ/Salz
- korenie/ Pfeffer
- 30 gr. masla/ 30 Gr Butter

_postup/Ablauf:

Predhrejeme rúru na 180°. Do vnútra kuraťa vložíme cesnak, rovnako ako aj polovicu rozmarýnu. Pod kožu kurať dáme kúsky masla a časť vetvičiek rozmarýnu. Nakrájajte citrón / 1 / na štvrťky a potrite ním kura tak, že pritom naňho šťavu aj vytlačíte. Druhý citrón rovnako nakrájajte a vhoďte ho do pekáča spolu z posledným zvyškom rozmarýnu.Okoreňte, osoľte, pridajte pohár vody. Pečte 10 min v rúre. Potom znížte teplotu na 120°a nechajte piecť 2.5 - 3 hodiny.



Heizen Sie den Ofen auf 180 Grad. Legen Sie der Knoblauch, sowie die Hälfte der Rosmarin ins Huhn. Unter die Haut von Huhn teilen Sie Stück Butter und Rosmarin Gezweigs. Schneiden Sie die Zitrone / 1 / auf die Quartale und breitete es über das Huhn, so dass Sie Bisschen Saft an ihm drucken. Schneiden Sie die zweite Zitrone und werfen Sie sie einfach zusammen mit den letzten Gezweigs Rosmarin in die Backpfanne. Gewürzen und gesalzen Sie das Huhn fügen Sie noch eine Tasse Wasser in die Backpfanne. Backen Sie 10 Minuten im Ofen. dann reduzieren Sie die Temperatur auf 120 ° und lassen backen 2,5 bis 3 Stunden.

sobota 27. října 2012

_krémová tekvicová/ Kürbiskremesuppe



Toto je skvelá jesenná zahrievacia polievka. Takto si ju pripravíte:

Das ist eine schöne orange erwärmende Suppe. So bereiten Sie sie vor:




_suroviny/ Zutaten:

dužinu z jednej tekvice hokkaidó/ asi 400 gramov/, nakrájaná na kocky / 400 GR. Hokkaidó auf kleine Stücke geschnitten
1 cibuľa, nakrájaná nadrobno/ Zwiebel, geschnitten
1 mrkva, nastrúhaná/ 1 Karotte gereibt
2 polievkové lyžice hladkej múky / 2 EL Mehl
slnečnicový olej / Sonnenblumenöl
liter slepačieho alebo hovädzieho vývaru / 1 Liter Hühner od.  Rindbrühe
 lyžička bieleho korenia/ TL weiß Pfeffer gem.
soľ/ Salz
štipka mletej rasce/ Kummin, gem.
125 ml 12 - percentnej smotany/ 12 - Prozent fette Schlagsahne
3 polievkové lyžice crème fraîche / 3 EL crème fraîche
1 polievková lyžica jabčného alebo vínneho octa / 1 EL Apfel oder Weintrauben Essig





_postup /Ablauf:

Na oleji speníme cibuľu. Pridáme tekvicu, nastrúhanú mrkvu a osmažíme. Posypeme múkou, zamiešame, pridáme biele korenie, štipku soli a rascu. Zalejeme vývarom. Polievku necháme vrieť tak dlho, kým tekvica nie je mäkká. Polievku odstavíme, dame do nej crème fraîche a rozmixujeme. Počas mixovania si opečieme tekvicové semiačka. Polievku nalejeme do tanierov, posypeme opraženoými tekvicovými jadrami, dochutíme pár kvapkami tekvicového oleja a zjemníme troškou smotany.



Braten Sie den Zwiebel auf dem Öl für cca. 2 Minuten Fügen Sie die Kürbis, geriebene Karotten und braten Sie sieMit Mehl bestäubenumrühren, weißer Pfeffer, eine Prise Salz und Kümmel einrühren . Gießen Sie mit Brühe. Lassen Sie die Suppe köcheln lassen, solange Kürbis weich ist. Fügen Sie crème fraîche hin und pürieren Sie die Suppe. Braten Sie die Kürbiskerne. Gießen Sie sie in Suppenteller und streuen Sie sie mit gebratenen  Kürbiskernen. Gießen Sie die Suppe mit ein paar Tropfen Kürbiskernö und mit ein Bisschen Schlagsahne.


čtvrtek 18. října 2012

_šalát na študenta/ Salad mit Studentenfutter


Tak, opäť fotím. Mám nového fešáka, brata môjmu pôvodnému Canonu, ktorý nedávno doslúžil. Už zdokumentoval jesenný šalát so študentskou zmesou. Je super jednoduchý a podobne ako študentské špagety má taký študentský nádych, keďže je v ňom použitá tá študentská zmes.


Ich fotografiere wieder. Ich habe eine neue Kamera, die Schwester meines alten Canons ist. Die Alte ist leider kaputt gegangen. Die Neue hat schon Herbstsalat mit Studentenfutter dokumentiert. Er ist super einfach, ähnlich wie Studentenspaghetti und er hat so einen "Studentengeist", weil da Studentenfutter benutzt ist.

_suroviny/ Zutaten:

- balíček - 100 gr. rukoly / 100Gr. Rucolla
- 50gr. študentskej zmesi / 50Gr. Studentenfutter
- 50 Gr. červenej kapusty / 50 Gr. rote Kraut
- 1/2 lyžičky horčice / 1/2 TL Senf
- olivový olej / Olivenöl
- kvapka cirónovej štavy/ ein Paar Tropfen der Zitronenesaft
- soľ/ Salz
- korenie/ Pfeffer


_postup/ Ablauf:

Navrstvite na tanier rukolové listy a potom pokrájanú červenú kapustu. Pripravte si zálievku vinaigrette / Vmiešavajte pomaly olej do horčice, pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy a posoľte ju/. Dajte vinaigrette na šalát a okoreňte. Nasypte na vrch študentskú zmes a....HOTVO!

Gebensie die Rukolablätter auf den Teller und darauf die geschnittene rote Kraut. Bereiten Sie die Vinaigrette vor. / Ruhren Sie langsam den Öl in die Senf ein. Salzen Sie und "bezitronen" sie sie. / Geben sie die Vinaigrette auf die Salat- und Krautblätter und würzen sie sie. Fügen Sie Studentenfutter hin und...FERTIG!


sobota 13. října 2012

_hríby pod syrom / Pilze unter Käse

Mám pokazený foťák, takže blogujem z toho, čo mám nafotené ešte z leta. Tak som "ňúrala", čo mám v počítači a našla som tieto hríbiky. Sú výborné. Vo finálnej podobe na tanieri ich bohužiaľ odfotené nemám, ale servírovala som ich na šaláte, ktorý som pokvapkala cesnakovým olejom a posypala nahrubo nasekanými, nasucho opraženými vlašskými orechmi. 

Meine Kamera ist kaputt geworden, deswegen mache ich jetzt mein Blog davon, was ich schon im Sommer fotografiert habe. Ich habe etwas gesucht und plötzlich habe ich dieses Pilzrezept, resp. Pilzfoto gefunden. Sie schmecken sehr gut. Leider habe ich kein Foto von denen auf dem Teller. Ich habe sie noch mit Salat, der ich mit dem Knoblauchöl gespritzt habe und noch mit geröstete Walnüsse bestreut habe gegessen.




 _suroviny / Zutaten:

- 4 portobello šampiňóny / 4 Portobello Champignons
- zväazok tymiánu/ 1 Bund Thymian
- 1 mozzarella / 125 gr / 125gr Mozzarella
- Lučina 4 lyžice /Phliadelphia Käse 4 EL
- trošku slaninky / ein Bisschen Speck
- olivový olej / Olivenöl  
- korenie/ Pfeffer
- soľ/ Salz

_postup / Ablauf


Naplňte šamiňóny nakrájanými šampiňónvými nožičkami zmiešanými s Lučinou, poprípade Philadephiou. Zakryte to troškou slaninky a plátkom Mozzarelly. Posoľte, okoreňte a posypte troškou lístkov tymiánu. Poolejujte a pečte cca. 15 minút pri 200 stupňoch.

Füllen Sie die Pilze mit geschnittenen Pilzbeinen, mit Philadelphia Käse gemischt. Dann decken sie  sie mit Speck und Mozzarella. Geben Sie darauf Salz, Pfeffer und ein Paar Blätter von Thymian. Spritzen Sie es mit Olivenöl und backen sie sie auf 200 Grad cca. 15 Minuten.