čtvrtek 3. ledna 2013

.dhál




Takto si pripravíte chutný a zohrievací dhál :)


INGREDIENCIE /3 osoby/

-       250 – 300 gramov červenej šošovice
-       1 vrchovatá lyžička kurkumy
-       1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
-       1 čili paprička, nasekaná nadrobno
-       1 ošúpaná paradajka, nasekaná na kašu
-       1malá cibuľa
-       1 strúčik cesnaku
-       olivový olej
-       zarovnaná lyžička korenia Garam Masala
-       250 gramov ryže basmati
-       kúsok masla


POSTUP:

Najprv si pripravíme ryžu. Na jednu dávku ryže potebujeme 2 dávky vody. Ja k ryži pridám vždy kúsok masla, posolím, zakryjem a varím, kým je ryža „ticho“ a nepočuť bublajúcu vodu, vtedy je hotová. Necahjte ju však ešte prikrytú, pretože potrebuje ešte „dobehnúť“.
Medzitým ako sa ryža varí si pripravte šošovicu, ktorú poriadne premyte a varte vo vode s lyžičkou kurkumy asi 15 minút domäkka.





Rozpáľte olej v dostatočne veľkej panvici. Vysypte naň cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Potom pridajte cesnak, ktorý opekajte asi pol minúty, tak aby nezhnedol, potom by celé jedlo dostalo nepríjemnú chuť. Daľej pridávajte zázvor, čili, paradajku a všetko spolu chvíľku opekajte na panvici. Zmes sa takpovediac vysuší. Keď sa tak stane, pridajte scedenú uvarenú šošovicu. Chvíľku to ešte povarte, približne 3 minúty. Odstavte dhál z plameňa a celkom na záver pridajte Garam Masalu.  Posoľte, zamiešajte a servírujte s pripravenou ryžou.

úterý 11. prosince 2012

_exkurz - Paris

Novinka na blogu! Môj fotovýlet za kulináriou v Paríži.
Neuigkeit am Blog! Mein Fotoausflug nach kulinarischen Erlebnissen in Paris.

.večera na terase
.Abendessen auf der Terrasse





 .úlovky z trhu
.Märkte

 .odmena

 .marocká Loubia a mätový čaj
.marokanische Loubia und Pfefferminztee
 .najlepšie šaláty v Paríži
.die beste Salate in Paris
 .Taliansko v Paríži - panna cotta
.Italien in Paris - panna cotta 
 .pekná čajovňa
.schönes Teehaus
 .fromage

.JEDLA SOM RAJU!
.ICH HABE ROCHEN GEGESSEN!
mňam.

středa 5. prosince 2012

_Café et Gâteau už aj na facebooku / Café et Gâteau schon am Facebook

Už som aj na facebooku tak klikajte pre čerstvé novinky a v budúcnosti aj nejaké bonusy, ktoré na blogu nenájdete.

http://www.facebook.com/Cafeetgateau

Ich bin schon am Facebook. Klicken Sie für frische Neuigkeiten und in der Zukunft auch für etwas Extra, was Sie nicht am Blog finden.

http://www.facebook.com/Cafeetgateau


neděle 2. prosince 2012

_prvé vianočné/erstes Weinachtsbacken

Moje prvé vianočné pečenie. Superľahké ako vždy. Veď už to poznáte :)
Mein erstes Weinachtsbacken. Super einfach, wie immer :)


_suroviny/ Zutaten:

4 bielka-4 Eiweiße
trochu vanilkového cukru - ein Bisschen Vanillenzucker
kôra z 1 bio citróna - Schal von einem Bio Zitron
140 gr. hladkej múky - 140 Gr Mehl
60 gr. mandlí - 60 Gr Mandeln
60 gr. sušených brusníc - 60 Gr  von getrockenen Preiselbeeren
140gr. cukru, práškového -140 GR Zucker


_Postup/ Ablauf:

- Predhrej rúru: 180°.

- Heizen Sie den Ofen : 180°vor.


- vyšlahaj bielky apostupne zašlahávaj oba cukre. Opatrne vmiešaj múku a citrónovú kôru, orechy a brusnice. Vymaž si formu na srnčí chrbát maslom a múkou. Vylej do nej cesto a peč asi 30 - 35 minút.


- hauen Sie das Eiweiß und gradweise rühren Sie beide Zucker ein. Gleich dannach vorsichtig das Mehl Zitronenschale, Nüsse und Preiselbeere. Form mit Butter  ausstreichen und mit Mehl ausstreuen.  Masse in die Form füllen und im Rohr ca. 30 -35 Minuten backen. 



- upečené cesto vyber z formy, zabaľ do alobalu a ešte do utierky. Necahaj cez noc odpočinúť a ráno ho nakrájaj na veľmi tenké plátky a nechaj na 100°v rúre 15 minút vysušiť. Sleduj si ho, aby si ho nespiekol!:)


- gebackener Kuchen in Aluminum Folie packen, dann noch in Tuch. Während der Nacht ausruhen lassen. Morgen auf dünne Scheiben schneiden und im Rohr 15 Minuten auf 100° trocknen lassen.  Aber vorsichtig ! :)







pátek 16. listopadu 2012

_figu borovú!

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/4097213/?claim=4qsfac729uh">Follow my blog with Bloglovin</a>
Dúfam, že figy ešte zoženiete. Zabudnite na supermarkety a hypermarkety a medzi mandarinkami v zelovococh určite ešte nejakú tú figu nájdete. Keď nie odložte si tento recept na letnú dovolenku alebo na náš september - október - november, kedy je u nás, na Slovnesku, figová sezóna. Utekajte do obchodu, aby ste to ešte tento rok stihli :)


_Ingredienicie:
- 1 osoba -

- 1 figa
- kozí syr
- dobrý chlebík ( 2 krajčeky)
- med
- čajová lyžička masla

_postup: 

Na chlebík rozotrieme maslo. Navrstvíme naň postupne na plátky nakrájanú figu a rozdrobený kozí syr.  Pokvapkáme tekutým medom a necháme 5 minút grilovať v rúre na 300°.

Takúto figovú nádielku sme si dopriali v lete :)

sobota 10. listopadu 2012

_risotto ai funghi

Tákže. Včera som na facebook - u sľúbila nový recept, tak je dnes tu. Je ním jesenné hríbikové rizoto. Nemôže byť zlé, sú v ňom totiž samé dobré veci :) Ja som použila obchodné huby - šampiňóny a kuriatka, ale pokojne, ak nájdete a budete mať šťastie, ako my tuto dole na fotke, použite dubáky, masliaky,... čokoľvek.



_poterbujeme - 4 veľké hladošské porcie


- 400 gramov ryže ( na rizoto sa mi zo slovenských ryží osvedčila ryža Bask)

- 1/2 Zeleru, nadrobučko nakrájného
- 1 L vývaru, domáceho alebo BIO
- 1.5 deci bieleho vína - suchého ( ktoré potom k obedu dopijeme)
- maslo
-  50 gr. parmezánu, nastrúhaného
- hríby, aké chcete, resp. nájdete
- petržlenová vňať
- soľ
- olivový olej
- polka cibule
- cesnak - 1- 2 strúčiky


_postup

Na oleji opražíme cesnak a cibuľu, pridáme zeler a opekáme do fázy zhnednutia cca. 10 minút. Vsypeme ryžu, ktorú neumývame, nech si ponechá škrob a pražíme, kým nezpriesvitnie. Keď je priesvitná, zalejeme ju dávkou vína. Keď sa víno odparí a ryža ho nasiakne, pridáme prvú naberačku vývaru. Postupne ich takto pekne pridávame, pričom vždy počkáme, kým sa vývar vsiakne do ryže. Celé to trvá asi 20 minút a vtedy by ste mali cítiť ako v ryži trošku prehrýzavate zrnko, ale inak je už mäkká. Posolíme, pridáme asi 2 lyžice masla a parmezán a zakryjeme. Takto rizoto necháme odpočívať.

Asi v konečnej fáze pridávania vývaru do rizota si na panvici rozohrejeme maslo a opečieme na ňom hríby. Tak dlho, koľko treba. Šampiňónom stačí menej, iné huby naopak potrebujú viac. Keď sú hotové pridáme petržlenovú vňať a úpne na záver celú hríbovú zmes primiešame do rizota. Naozaj až pred podávaním. Hor sa do toho!







čtvrtek 1. listopadu 2012

_poulet au romarin

Tak! Konečne mám pre vás niečo, čo pripomína moju cestu do Francúzska. Toto "poulet" - kurča na rozmarýne a citrónoch. Jednoducho super kombinácia, pripravená bez veľkej námahy.

So! Endlich etwas, was an meine Reise nach Frankreich erinnert. Dieses "poulet"- Hähnchen mit Rosmarin und Zitron. Einfach tolle Kombination vorbereitet ohne große Mühe. 


_potrebujeme/ Zutaten:
- 1kura / 1 Hähnchen
- 10 vetvičiek rozmarýnu/ 10 Gezweige  Rosmarin
- 1/2 hlavičky cesnaku/ 1/2 Kopf Knoblauchs
- 1 - 2 citróny/ 1- 2 Zitrone - bio
- Soľ/Salz
- korenie/ Pfeffer
- 30 gr. masla/ 30 Gr Butter

_postup/Ablauf:

Predhrejeme rúru na 180°. Do vnútra kuraťa vložíme cesnak, rovnako ako aj polovicu rozmarýnu. Pod kožu kurať dáme kúsky masla a časť vetvičiek rozmarýnu. Nakrájajte citrón / 1 / na štvrťky a potrite ním kura tak, že pritom naňho šťavu aj vytlačíte. Druhý citrón rovnako nakrájajte a vhoďte ho do pekáča spolu z posledným zvyškom rozmarýnu.Okoreňte, osoľte, pridajte pohár vody. Pečte 10 min v rúre. Potom znížte teplotu na 120°a nechajte piecť 2.5 - 3 hodiny.



Heizen Sie den Ofen auf 180 Grad. Legen Sie der Knoblauch, sowie die Hälfte der Rosmarin ins Huhn. Unter die Haut von Huhn teilen Sie Stück Butter und Rosmarin Gezweigs. Schneiden Sie die Zitrone / 1 / auf die Quartale und breitete es über das Huhn, so dass Sie Bisschen Saft an ihm drucken. Schneiden Sie die zweite Zitrone und werfen Sie sie einfach zusammen mit den letzten Gezweigs Rosmarin in die Backpfanne. Gewürzen und gesalzen Sie das Huhn fügen Sie noch eine Tasse Wasser in die Backpfanne. Backen Sie 10 Minuten im Ofen. dann reduzieren Sie die Temperatur auf 120 ° und lassen backen 2,5 bis 3 Stunden.