pátek 29. března 2013

_na barana!

Ešte to stíhate tak šup na barančeka! My na to máme rodinné dedičstvo - formu po prababičke.  Minulý rok sme to všetko veľmi prekomplikovali, použili recept z časáku a baranovi odpadla hlava. Tento rok to bolo väčšie lážo-plážo, použili sme hrnčekový recept na bábovku, ktorý ste mohli vidieť na blogu magazínu Egreš tu a výsledok bol dokonca lepší, ani mu tá hlava neodpadla. :)

Prajem vám krásnu Veľkú noc!








.ingrediencie.

    2 poháre hladkej múky
 pohár zomletých vlašských orechov
      <!--[endif]-->1 šľahačková smotana – 250 ml.
      <!--[endif]-->3 vajíčka, najlepšie domáce
       <!--[endif]-->1 ½ hrnčeka hnedého cukru
      <!--[endif]-->1 balíćek kypriaceho prášku
      <!--[endif]-->hladká múka  a maslo na vysypanie a vymastenie formy



.postup.

Dôkladne vymastíme a vysypeme formu na barančeka. Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, nalejeme do formy a  zakryjeme jej vrchnou časťou. Pečieme pri teplote 185°C,  50 minút.

pondělí 25. března 2013

_café et gâteau - káva a koláč

Káva a koláč boli prvé hviezdy tohto blogu. Sú nimi dodnes, keďže blog nesie ich francúzsku variantu mena. Bola to prvá fotka, ktorú som na blogu použila, fotka, z ktorej sa teda neskôr stala akási symbolická fotka tohto môjho výmyslu. Nie, nie som nostalgická. Táto fotka má, okrem tohto možno  predsalen trošku nostalgického nádychu, nádych leta. Vznikla na rodninnej dovolenke. Ja som vám stále ešte neprezradila recept na tento výnimočný koláč, ktorý sa na tejto fotke nachádza. Mám koláčové dni. Hlavne mi chýba slnko, a tak si túžbu po slnku kompenzujem koláčmi. :) Tak keď mám tie koláčové dni, rozhodla som sa vám tento receptík prezradiť.



Sám recept môže mať dve varianty. Buď použiejete mlieko alebo kefír. Mne osobne chutí viac jeho kefírový variant. Ono to totiž bolo tak. Mlieko skyslo, a tak vznikol kefír. Bolo nám ľúto ho vyhodiť, a tak si vravíme, že prečo to neskúsiť s mliekom skysnutým. Koláč bol vláčnejší a chutnejší. Veď posúďte sami.




 .ingrediencie.

2 hrnčeky polohrubej múky / no už som to robila aj z hladkej/
125gr. roztopeného masla
3/4 hrnčeka cukru
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor /alnatura/
2 vajcia
1 pohár mlieka, resp. kefíru
akékoľvek letné, lesné či mrazené ovocie

.postup.


Múku, oba cukre a maslo zmiešame a vytvoríme mrveničku. 1 hrnček mrveničky odložíme. So zvyškom mrveničky zmiešame vajcia a mlieko / resp. kefír/ a zľahka zapracujeme prášok do pečiva. Nalejeme do vopred vymastenej a vysypanej formy / do klasického pekáča s vyšším okrajom/ zasypeme ovocím, posýpkou a pečieme 25-30 minút pri teplote 200°C.


neděle 10. března 2013

_exkurz: mangiare e dormire


Malý fotovýlet, tentokrát do Ríma!
Fotoausflug nach Rom!






























 trhová preprava




mňamková večera 







 trhy


 plnený bakalžán

úterý 5. března 2013

_cacciatora

Králičie mäso je mimoriadne zdravé, chutné a jednoduché na prípravu. Čo tak inšpirovať sa týmto skvelým receptom, ktorý si v konečnom dôsledku môžete upraviť akokoĺvek podľa seba. Tento recept na králika na poľovnícky spôsob máte hotový expresne rýchlo, presne tak expresne, ako vám zmizne z taniera. Podávajte ho s ciabattou.

. ingrediencie .

1 chladený králik
hladká múka
olivový olej
rozmarín, šalvia, tymián
čierne olivy
5 strúčikov cesnaku
biele alebo červené víno, je to jednoducho všetko na vás / 150ml/
100 gramov rajčinového pretlaku / concentrato doppio/
soľ a korenie

. postup .

Porcie králika osoľte okoreňte a obaľte v múke. V hrnci opekajte na oleji cesnak. Cesnak vyberte  a na ochutený olej vložte mäso. Opekajte dozlatova. Pridajte byliny / množstvo podľa chuti/, zalejte vínom, pridajte olivy. Rozmiešajte pretlak v 1 dcl vody a prilejte do hrnca. Duste 2 hodiny. / keď sa ponáhľate postačí 45 minút, ale tie 2 hodiny sú predsa lepšie/ :)






pondělí 11. února 2013

_rýchle linguine

Semester opäť začína a času máme zrazu všetci čím ďalej, tým menej. Preto tento jednoduchý rýchly recept, ktorý vám dodá energiu, aby ste popri učení večer zvládli ešte aj nejakú zábavu :)
Iné recepty zo série "rýchle študentské" nájdete tu a tu.


. potrebujeme .

. 1 porcia .

zväzok petržlenovej vňate
štipku hrubozrnnej soli
strúčik cesnaku
olivový olej
zopár cherry rajčín
80-100g linguine

. postup .


V mažiari rozomelieme pomocou soli petržlenovú vňať a cesnak. Pomaly pridávame olej, kým konzistebcia nepripomína pesto. Zmiešame so scedenými linguine ( ktoré v ŽIADNOM prípade neprelievame studenou vodou) a navrch dáme rozpolené cherry paradajky - môžete ich aj chvíľku opekať na troške oleja, aby zmäkli, ja som nemala čas, a tak som ich dala surové.


neděle 27. ledna 2013

_orient express

Nechce sa mi do nemčiny, tak som sa rozhodla, že si od nej dám na chvíľu úplnú pauzu. Písať recepty budem teda na nejaký čas opäť len po slovensky.
Mám nový recept inšpirovaný z časti marockým receptom z Apetitu a z časti mojou novou libanonskou kuchárkou ( úplne na nej fičím! ). Je to vlastne kura s kuskusom, ale s takýmto medzinárodným šmrncom to znie oveľa zaujímavejšie.



Potrebujeme

.
2 osoby
.

kuracie prsia ( 2 )

na marinádu:
3 polievkové lyžice medu
lyžičku Harissy
štavu a kôru z jedného citróna
šťavu a kôru z jedného pomaranča
rímsky kmín
soľ

.

na kuskus:
150 gramov kuskusu
muškátový orech
rímsky kmín
soľ
škorica
/hodia sa aj hrozienka alebo petržlenová vňať - v druhom prípade však vynechajte škoricu/

.

jogurt / min. 10 prcent tuku/
ružové korenie



Postup

.

Prísady na marinádu zmiešame. Do kuracích pŕs narežeme mriežku a necháme marinovať cez noc alebo aspoň 2 hodiny. Potom ich grilujeme na rozpálenej grilovacej panvici kým nie sú prepečené. Medzitým si pripravíme kuskus. Zmiešame ho s koreninami a zalejeme vriacou vodou. Zakryté necháme napučaťa prehrabneme vidličkou. Jogurt zmiešame so soľou a ružovým korením. Podávame všetko spolu pekne upravené na tanieri.


čtvrtek 3. ledna 2013

.dhál




Takto si pripravíte chutný a zohrievací dhál :)


INGREDIENCIE /3 osoby/

-       250 – 300 gramov červenej šošovice
-       1 vrchovatá lyžička kurkumy
-       1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
-       1 čili paprička, nasekaná nadrobno
-       1 ošúpaná paradajka, nasekaná na kašu
-       1malá cibuľa
-       1 strúčik cesnaku
-       olivový olej
-       zarovnaná lyžička korenia Garam Masala
-       250 gramov ryže basmati
-       kúsok masla


POSTUP:

Najprv si pripravíme ryžu. Na jednu dávku ryže potebujeme 2 dávky vody. Ja k ryži pridám vždy kúsok masla, posolím, zakryjem a varím, kým je ryža „ticho“ a nepočuť bublajúcu vodu, vtedy je hotová. Necahjte ju však ešte prikrytú, pretože potrebuje ešte „dobehnúť“.
Medzitým ako sa ryža varí si pripravte šošovicu, ktorú poriadne premyte a varte vo vode s lyžičkou kurkumy asi 15 minút domäkka.





Rozpáľte olej v dostatočne veľkej panvici. Vysypte naň cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Potom pridajte cesnak, ktorý opekajte asi pol minúty, tak aby nezhnedol, potom by celé jedlo dostalo nepríjemnú chuť. Daľej pridávajte zázvor, čili, paradajku a všetko spolu chvíľku opekajte na panvici. Zmes sa takpovediac vysuší. Keď sa tak stane, pridajte scedenú uvarenú šošovicu. Chvíľku to ešte povarte, približne 3 minúty. Odstavte dhál z plameňa a celkom na záver pridajte Garam Masalu.  Posoľte, zamiešajte a servírujte s pripravenou ryžou.