pondělí 12. srpna 2013

_sarde bez Sardínie

Pitvanie sardiniek je strašná zábava, a preto si ich asi budem robiť častejšie. Tento recept (okrem toho, že je zábavný) je aj jednoduchý a dobrý. Takže letný ideál. Keď sa práve nenachádzate pri mori alebo ste  si tento rok s morom dali pauzu, takto si navodíte jeho atmošku.


.ingrediencie.
1 kilo sardiniek, vypitvaných (keby sa vám pitvanie až také zábavné nezdalo, skúste poprosiť niekoho nech vám ich vypitve)
sturúčik cesnaku
oregano, nasekané
olivový olej
soľ
čierne korenie
citrón, k podávaniu
.postup.
Sardinky očistíme a rozprestrieme ich na trošku poolejovaný plech tak, že budú naplocho. Olej ochutíme cesnakom a oreganom a potrieme ním sardinky z oboch strán. Osolíme a okoreníme ich. Pečieme asi 15 minút pri teplote 200 stupňov. Alebo rýchlo osmahneme na grile. Ozdobte citrónovými mesiačikmi a podávajte s jednoduchým šalátom, aký ste mohli vidieť napríklad


sobota 27. července 2013

_lasagne

Klasika. Paradajky, bešamel a syr. Všetko posypané bazalkovými lístkami. Mňam.



.ingrediencie.
 
9-12 lasagnových plátov (podľa nádoby)
pikantná paradajková omáčka (1 konzerva)´
hrsť bazalky
1 cibuľa
cesnak, nadrobno(1 strúčik)
pol deci červeného vína
500g mletého hovädzieho mäsa
paradajkový pretlak (2 lyžice)
 olivový olej
soľ
korenie
 

na bešamel:
50 g masla
2 lyžice hladkej múky
pol litra mlieka
100 g parmezánu, plus 50 g navrch
štipka muškátového orieška, nastrúhaného

.postup.
 
Pripravíme si bešmel. Roztopíme maslo a spolu s múkou vytvoríme záprašku. Zalejeme mliekom a varíme a miešame, kým omáčka nezhustne. Pridáme syr a muškátový oriešok. Odstavíme.
Prelisovaný cesnak a cibuľu osmažíme na oleji a pridáme mäso. Keď je opečené, pridáme víno a nacháme chvíľku vyvariť. Potom pridáme paradajkový pretlak, paradajkovú omáčku, potrhané lístky bazalky a ochutíme soľou a a korením. Dusíme 20 - 25 minút.
Na pekáč dáme lasagnové pláty, dáme na ne mäso a bešamel, opäť dáme pláty a na ne omáčku a bešamel. Takto ešte jednu vrstvu zopakujeme, zasypeme syrom a bazalkovými lístkami. Pečieme asi 30 minút na 200 stupňov.

pondělí 8. července 2013

_gazpacho vo fľaši

Na letné grilovačky ako stvorené! Recept (strana 12) a mnohé iné pekné články vám prezradí: Áno! online magazín.







pondělí 1. července 2013

_kvietkový šalát

        Pripraviť si takýto pekný šalát je najlepší spôsob ako zužitkovať kvitnúcu pažitku a v črepníkoch či na záhradách rastúce šaláty.
. suroviny.

ľubovoľná zmes šalátových listov
150 gramov drobivého kozieho syra
 zväzok redkvičky
   zálievka vinaigre*
 pažitka a pažitkové kvety na ozdobu


. postup .

Na šalát zmiešame šalátové listy a redkvičku. Premiešame so zálievkou vinaigre a posypeme rozdrobeným kozím syrom. Ozdobíme pažitkou a pažitkovými kvetmi.


*Zálievku vinaigre pripravíme postupným zamiešavaním 10 polievkových lyžíc olivového oleja do 1 lyžíčky dijonskej horčice.







pátek 28. června 2013

_comeback - daj si more do taniera vol. 2

Po dlhej dobe opäť nejaký príspevok. Tento recept opatrujem už dlho. Bohužiaľ, len v mojej deravej hlave a nie na papieri. Skúsila som ho vyloviť, zmodifikovať a toto sa vykľulo. Ochutnáte a uvidíte sami.


ingrediencie


-       balenie slávok
-       200 gramov kalamárových krúžkov
-       pár kreviet
-       deci bieleho vína
-       čili paprička nakrájaná najemno
-       250 ramov akejkoľvek bielomäsej morskej ryby
-  1 Liter zeleninového vývaru
-       lyžica  concentrato doppio, koncentrovaného paradajkového pretlaku
-       štipka fenyklových semiačok
- 2 paradajky, nakrájané
-       stopka zeleru
-       strúčik cesnaku
-       petržlenová vňať na ozdobu (nemusíte)


postup

V hrnci na olivovom olej opražíme cesnak, čili, paradajku a najemno nakrájanú stopku zeleru, a fenyklové semiačka. Zalejeme vínom. Počkáme, kým sú suroviny mäkké. Krevety, kalamáre a slávky. Zalejem zeleninovým vývarom v ktormo rozmiešame trošku paradajkového koncentrátu. (concentrato doppio), pridáme rybu. Varíme, kým nie je mäkká. Posolíme  a dochutíme korením podľa potreby. 

středa 8. května 2013

_medvedí cesnak&pažitka&husacia masť

Medvedí cesnak a pažitka sú bohvskí na chlebíku s maslom len tak. Vždy mi pripomenú jar na záhradke u babky. Tá mi ich nadrobučko nakrájané nasypala na čerstvý chlieb s husacou masťou, nakrájala paradajku a večera bola hotová. Mňam.