čtvrtek 19. prosince 2013

_hedonistická bodka - čokoládové kolieska

Veselo si pokračujem vo vypekaní. Toto je môj posledný oficiálny vianočný príspevok. No dobre, možno sa ešte dočkáte receptu na medvedie labky, nech si vás hneď ešte pred nástupom nového roku nepohnevám. Ale ten čakajte až o pár dní. Tak si postupne v správnej miere nadávkujete vianočnú náladu.


.ingrediencie.

100g nasekaných lieskovcov
250g tmavej čokolády
2 lyžičky arašidového oleja


.postup.

Nasekáme orechy, opražíme ich a odstavíme. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a za stáleho miešania pridáme arašidový olej. Dáme dole z plameňa a šľaháme ešte asi 5 minút. Keď čokoláda rýchlo hustne, vrátime ju nad paru. Pridáme oriešky a na papieri na pečenie vytvárame kolieska (placky) s priemerom asi 5 cm. Placky dáme von, do chladu. (najlepšie na studený balkón) No, a potom ich rýchlo schovajte, nech vám zostanú na Vianoce. :)




neděle 15. prosince 2013

_linecké!


Na facebooku som už avizovala vianočné pečenie. Je víkend, a tak je to tu. Prvý recept. Linecké - náš vianočný "must have". Keby sme nič iné nepiekli, tak linecké musia byť.


.potrebujme.

400 gramov hladkej múky
250 gramov masla, studeného
štipka soli
200 gramov práškového cukru
kôra z 1 citróna 
štipka vanilkového prášku (nahradíte aj vanilkovým cukrom - bourbon)
1žĺtok
kyslý džem (brusnicový, ríbezľový)


.postup.

Všetky suroviny, okrem džemu samozrejme, zmiešame v robote alebo poctivo rukami a vložíme na pár hodín alebo na noc do chladničky. Vyvaľkáme ho a vykrajujeme z neho kolieska, srdiečka či hviezdičky. Polku s dierkou a polku bez. Pečieme ich zhruba 15 minút pri 180°C. Kontrolujte ich ale, záleží to od vašej rúry. Keď vychladnú, zlepíme ich džemom. 

úterý 3. prosince 2013

_najrýchlejší "šalát" na svete

Na tento šalát treba mixér (alebo strúhadlo) tatarskú (nech si budujeme trošku aj svoju éčkovú imunitu), mrkvu, zeler a cesnak. Pomer si zvoľte podľa seba. Ja mám rada pol na pol, 2 strúčiky cesnaku a tatarskej ...ehm, koľko vám svedomie dovolí :) 






sobota 2. listopadu 2013

_cantucci

Zase cestujem s prstom po mape. Keď nie naozaj, pripomínam si atmošku pekných miest aspoň jedlom.  Zavialo ma do Toskánska - tak som si upiekla toskánske cantucci.


Objavila som ho v najbohovskejšej toskánskej kuchárke. Suroviny v nej ale ktovieako neprepočítali, takže som pridávala, uberala a tu je výsledok.


.suroviny.

maslo, na vymazanie
500 gramov hladkej múky
250 gramov cukru 
1 ČL prášku do pečiva (keď máte použite prášok z vínneho kameňa - dostať v DM)
3vajcia a 2 žĺtky
štipka podrveného šafránu
250 gramov nelúpaných mandlí
štipka soli



.postup.

Preosejte sypké suroviny do misy. Do stredu spravte priehlbinku a rozbite do nej 2 vajcia a žĺtky. Pridajte mandle a zapracujte ich. Pomúčenými rukami vytvarujte 2 dlhé, tenšie - cca. 5cm valčeky. Pečte potreté vajcom 30-45 minút. Nakoniec režte na 1,5 centimetrové kúsky.  

čtvrtek 24. října 2013

_zdravo - nezdravo: šalát so slaninou

Šalátové zlepšováky, to je moje. Šalát so slaninou, nech niekto nepovie, že príliš zdravé.


Recept:

Troškou oleja pokvapkáme na kocky nakrájaný chlebík a dáme do rúry vysušiť. Medzitým si pripravíme slaninu. Jednoducho na kocky nakrájanú slaninu opražíme na troške oleja. Keď je slanina veľmi mastná, olej nedávajte. Šalát zalejeme zálievkou vinaigre*. Pridáme na polovice prekrojené cherry paradajky. Zmiešame už aj so slaninou a chlebíkom. Posolíme, okoreníme a podávame.
*olej, 1/2 lyž. dijonskej horčice, troška citrónovej šťavy

Olej postupne prilievame do horčice, pričom všetko stále miešame. Na záver primiešame, rovnakým spôsobom ako olej, citrónovú šťavu.




úterý 1. října 2013

_sicília v jedle - caponata

Po oddychovom letnom období sa opäť púšťam do bloggovania. Veď jasné, čoby nie, všetko je lepšie ako škola. So začínajúcim semestrom som dostala chuť opäť si pripomenúť slnečné lúče a výlet na Sicíliu. Z množstva lákavých pochúťok ako sú pasta alla Norma, ktorých autentickú fotku ste mohli vidieť na FB tu, som si vybrala zeleninové jedlo - caponatu. Základ tvoria na Sicílii veľmi obľúbené baklažány (jeden recept na Jeana Baklažána máte tu).


.ingrediencie.

2 menšie baklažány, vypotené (nakrájajte ich posoľte a 20 minút nechajte v cedníku)
jedna konzerva paradajok, pokrájaných
2 pekné čerstvé rajčiny
2 lyžice kapár
hrsť domácej strúhanky (chleba v rúre vysušíte a rozmixujete na strúhanku)
olivový olej
cesnak 
čili, podľa chuti
vínny ocot
petržlenová vňať, na ozdobu







.postup.

Rozohrejeme olej, celkom dosť(aby ste v pol centimetrovej vrstve zakryli dno panvice), baklažány veľa vypijú. Pridajte cesnak, čili a baklažány. Pražte ich do zlatohneda. Potom nakrájajte paradajky a vsypte spolu s konzervou do panvice. Pridajte trošku vínneho octu - tak špricnite. Primiešajte  kapary a duste, kým sú baklažány mäkké. Osoľte, okoreňte, dochuťte a podávajte posypané strúhankou a petržlenovou vňaťou. Jesť caponatu môžete rovnako studenú ako teplú. Mne však viac sedí jej teplá verzia.