sobota 2. listopadu 2013

_cantucci

Zase cestujem s prstom po mape. Keď nie naozaj, pripomínam si atmošku pekných miest aspoň jedlom.  Zavialo ma do Toskánska - tak som si upiekla toskánske cantucci.


Objavila som ho v najbohovskejšej toskánskej kuchárke. Suroviny v nej ale ktovieako neprepočítali, takže som pridávala, uberala a tu je výsledok.


.suroviny.

maslo, na vymazanie
500 gramov hladkej múky
250 gramov cukru 
1 ČL prášku do pečiva (keď máte použite prášok z vínneho kameňa - dostať v DM)
3vajcia a 2 žĺtky
štipka podrveného šafránu
250 gramov nelúpaných mandlí
štipka soli



.postup.

Preosejte sypké suroviny do misy. Do stredu spravte priehlbinku a rozbite do nej 2 vajcia a žĺtky. Pridajte mandle a zapracujte ich. Pomúčenými rukami vytvarujte 2 dlhé, tenšie - cca. 5cm valčeky. Pečte potreté vajcom 30-45 minút. Nakoniec režte na 1,5 centimetrové kúsky.  

čtvrtek 24. října 2013

_zdravo - nezdravo: šalát so slaninou

Šalátové zlepšováky, to je moje. Šalát so slaninou, nech niekto nepovie, že príliš zdravé.


Recept:

Troškou oleja pokvapkáme na kocky nakrájaný chlebík a dáme do rúry vysušiť. Medzitým si pripravíme slaninu. Jednoducho na kocky nakrájanú slaninu opražíme na troške oleja. Keď je slanina veľmi mastná, olej nedávajte. Šalát zalejeme zálievkou vinaigre*. Pridáme na polovice prekrojené cherry paradajky. Zmiešame už aj so slaninou a chlebíkom. Posolíme, okoreníme a podávame.
*olej, 1/2 lyž. dijonskej horčice, troška citrónovej šťavy

Olej postupne prilievame do horčice, pričom všetko stále miešame. Na záver primiešame, rovnakým spôsobom ako olej, citrónovú šťavu.




úterý 1. října 2013

_sicília v jedle - caponata

Po oddychovom letnom období sa opäť púšťam do bloggovania. Veď jasné, čoby nie, všetko je lepšie ako škola. So začínajúcim semestrom som dostala chuť opäť si pripomenúť slnečné lúče a výlet na Sicíliu. Z množstva lákavých pochúťok ako sú pasta alla Norma, ktorých autentickú fotku ste mohli vidieť na FB tu, som si vybrala zeleninové jedlo - caponatu. Základ tvoria na Sicílii veľmi obľúbené baklažány (jeden recept na Jeana Baklažána máte tu).


.ingrediencie.

2 menšie baklažány, vypotené (nakrájajte ich posoľte a 20 minút nechajte v cedníku)
jedna konzerva paradajok, pokrájaných
2 pekné čerstvé rajčiny
2 lyžice kapár
hrsť domácej strúhanky (chleba v rúre vysušíte a rozmixujete na strúhanku)
olivový olej
cesnak 
čili, podľa chuti
vínny ocot
petržlenová vňať, na ozdobu







.postup.

Rozohrejeme olej, celkom dosť(aby ste v pol centimetrovej vrstve zakryli dno panvice), baklažány veľa vypijú. Pridajte cesnak, čili a baklažány. Pražte ich do zlatohneda. Potom nakrájajte paradajky a vsypte spolu s konzervou do panvice. Pridajte trošku vínneho octu - tak špricnite. Primiešajte  kapary a duste, kým sú baklažány mäkké. Osoľte, okoreňte, dochuťte a podávajte posypané strúhankou a petržlenovou vňaťou. Jesť caponatu môžete rovnako studenú ako teplú. Mne však viac sedí jej teplá verzia. 



pondělí 12. srpna 2013

_sarde bez Sardínie

Pitvanie sardiniek je strašná zábava, a preto si ich asi budem robiť častejšie. Tento recept (okrem toho, že je zábavný) je aj jednoduchý a dobrý. Takže letný ideál. Keď sa práve nenachádzate pri mori alebo ste  si tento rok s morom dali pauzu, takto si navodíte jeho atmošku.


.ingrediencie.
1 kilo sardiniek, vypitvaných (keby sa vám pitvanie až také zábavné nezdalo, skúste poprosiť niekoho nech vám ich vypitve)
sturúčik cesnaku
oregano, nasekané
olivový olej
soľ
čierne korenie
citrón, k podávaniu
.postup.
Sardinky očistíme a rozprestrieme ich na trošku poolejovaný plech tak, že budú naplocho. Olej ochutíme cesnakom a oreganom a potrieme ním sardinky z oboch strán. Osolíme a okoreníme ich. Pečieme asi 15 minút pri teplote 200 stupňov. Alebo rýchlo osmahneme na grile. Ozdobte citrónovými mesiačikmi a podávajte s jednoduchým šalátom, aký ste mohli vidieť napríklad


sobota 27. července 2013

_lasagne

Klasika. Paradajky, bešamel a syr. Všetko posypané bazalkovými lístkami. Mňam.



.ingrediencie.
 
9-12 lasagnových plátov (podľa nádoby)
pikantná paradajková omáčka (1 konzerva)´
hrsť bazalky
1 cibuľa
cesnak, nadrobno(1 strúčik)
pol deci červeného vína
500g mletého hovädzieho mäsa
paradajkový pretlak (2 lyžice)
 olivový olej
soľ
korenie
 

na bešamel:
50 g masla
2 lyžice hladkej múky
pol litra mlieka
100 g parmezánu, plus 50 g navrch
štipka muškátového orieška, nastrúhaného

.postup.
 
Pripravíme si bešmel. Roztopíme maslo a spolu s múkou vytvoríme záprašku. Zalejeme mliekom a varíme a miešame, kým omáčka nezhustne. Pridáme syr a muškátový oriešok. Odstavíme.
Prelisovaný cesnak a cibuľu osmažíme na oleji a pridáme mäso. Keď je opečené, pridáme víno a nacháme chvíľku vyvariť. Potom pridáme paradajkový pretlak, paradajkovú omáčku, potrhané lístky bazalky a ochutíme soľou a a korením. Dusíme 20 - 25 minút.
Na pekáč dáme lasagnové pláty, dáme na ne mäso a bešamel, opäť dáme pláty a na ne omáčku a bešamel. Takto ešte jednu vrstvu zopakujeme, zasypeme syrom a bazalkovými lístkami. Pečieme asi 30 minút na 200 stupňov.